На нашата веб страница https://inone.mk/ ние се трудиме да ја почитуваме вашата приватност и заштита на сите ваши лични податоци што ги собираме од посетителите кои ја користат нашата веб страница, а при кое собирање Друштвото дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци. Нашата веб страница користи колачиња, кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме подобра услуга, и доставување на содржините и рекламите до вас додека ја користите нашата веб страница.

Оваа политика за колачиња (“
Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка.

Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на
info@zk.mk. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност. Политика за приватност. Доколку имате прашања околу политиката за приватност можете да го контактирате овластеното лице за заштита на личните податоци Анжела Митреска – Христова, контакт маил: anzelah@zk.mk.

Внимателно прочитајте ја оваа политика за колаљиња за сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.


Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај Р3 Инфомедиа ДООЕЛ се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат ан уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја псоети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на оперторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корсиникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колаљињата за сесија се соиздраваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.


Кои колачиња ги кориситиме и зошто?

Општо гледано, веб страницата користи колачиља за да ве разликува вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме истата. Колачиљата исто така се користат за со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Колачињата што можеме да ги користиме на веб страницата може да се пдоелат на следниов начин:

 1. Неопходни
 2. Аналитични
 3. Перомансни/Функционирање

Некои колачиња можат да исполнат повеќе од една од наведените цели.

Неопходни колачиња ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:

 • Да ве идентификуваме вас дека сте најавени на веб страницата и да ве автентифицираме
 • Да се осигуриме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање
 • За безбедносни цели

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на вашата посета.

Колачиња за аналитика собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пр, страниците кои ги посетувате, и доколку сте искусиле грешки на нашата веб страна. Овие колачиња не собираат информации што би можеле да ве идентификуваат исе користата само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за аналититка за:

 • Да спроведеме аналитика на веб страната: Добиваме статистика за начинот на користење на веб страната
 • Да добиеме податок за бројот на корисници на веб страната што вршеле прегледи на одреден продукт или услуга,
 • Помош за да подобрување на веб страната со мерење на сите грешки и потфрллување што се појавуваат,
 • Да тестираме различни дизајни за веб страната

Со некои од нашите колачиња, за нас управуваат и трети страни.

Колачиња за перформанс/функционалност се користата за давање на услуги или за памтење на поставките за подобрување на вашата посета.

Ние користиме колачиња за функционалност за:

 • Да се запамтат поставките што сте ги примениле, односно одбрале, како што се распоредот, големината на текстот, преференции и бои,
 • Да се запамти дали веќе сме ве прашале дали сакате да пополните анкет, да учествувате во наградна игра и ткн…
 • Да се запамти дали сте вршеле преглед на одредени компоненти или листи на веб страната за да не ви се повторуваат
 • За да покаже кога сте најавени во веб страната

Кога бараме ваша согласност

За сите колачиња е потребна ваша согласност.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или сакате да ја повелечете согласноста за било какви колачиња, во било кое време, ќе треба да ги избршете и блокирате односно оневозможите колачињата преку поставките на прелестувачот. Видете подолу во оваа политика за тоа како да го направите ова. Имајте предвид дека оневозможување на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страната и може да ве спречи да иамте пристап до одредени кракатеристики на веб страната.


Како да ги избришете или блокирате колачињата

Повеќете веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘options’ или ‘preferences’ на вашиот прелистувач.Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вкллучително и како да видите како се поставени колачињата, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.


Листа на колачиња

Назив на колчето Цел Сесија /постојано тип
_ga Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Analytics за да се премсетаат податоците за посетителот, сесијата, кмпањата и да се следи употребата на страницата за извештајот за составување на извештај за анализа на страната. Колачињата ги чуваат инфомрациите анонимно и доделуваат случајно генериран број за да ги идентификуваат индивидуалните посетители. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides… Постојан – 2 years Колачиња за аналитика
_gid Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Analytics за за складирање информации за тоа како посетителите ја корситата веб странта и помага при креирање на извештај за анализа на работењето ан страната. Собраните пдоатоци, вклучително и бројот на посетители, изворот од каде потекнуваат и страниците се појавуваат во анонимна форма. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides… Сесија/1 ден Колачиња за аналитика
_gat Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Universal Analytics за да се ограничи собирањето на податоците во страниците со голем сообраќај. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides… Сесија – 1 минута Колачиња за перформанс/функционалност
Cses-id inone.mk Сесија Колачиња за аналитика
subscriberid inone.mk Колаче за логирање и информации за сесија за оперативниот систем Постојан / 1 година Неопходни
msgln Inone.mk Постојан / 1 година Колачиња за аналитика
AI_buffer Се користи во контекст со колачето AI_sentBuffer со цел да се ограничи бројот на ажурирања на серверите (азуре). Оваа синергија, исто така, овоможува на веб страницата да открие двојни ажурирања на серверот за податооци Сесија Колаче за аналитика
AI_sentBuffer Се користи во контекст со колачето AI_buffer со цел да се ограничи бројот на ажурирања на серверите за податоци (азуре). Оваа, синергија меѓу двете колачиња, овоможува на веб страницата да ги открие двојните односно дупликат ажурирања на серверот за податоци сесија Колачиња за аналитика
ai_session Ова колаче ги зачувува состојбата на барањата на корсниците низ барањта на страницата Постојан / 1 година Колаче за перформанс
AITR_OnError Ова колаче се користи за откривање на грешки на веб страницата – оваа информација се испраќа до персоналот за поддршка на веб страницата со цел да се оптимизира искуството на посетителот на веб страницата Сесија Колаче за перформанс
ASP.NET_SessionId Ја зачувува состјбата на сесијата на посетителот низ барањата на страницата. Сесија Колаче за перформанс
CookieConsent Ја зачувува сосотјбата на корисникот за давање на согласност за колачиња за тековниот домеин Постојан / 1 година Колаче за перформанс
cartkey Ова колаче се користи за чување додадени производи на корисникот во кошничката омилени производи. Постојан / 30 дена Колаче за перформанс
productsfavourites Овие колачиња се користат за чување на додадените производи на корисникот во списокот на желби Постојан / 1 година Колаче за перофманс / аналитика
siteMeasurementLength Ова колаче меморира единици за мерење за да ги достави побрзо во каталогот на производи Постојан / 1 ден Колаче за перформанс
siteMeasurementMass Ова колаче меморира единици за мерење за да ги достави побрзо во каталогот на производи Постојан / 1 ден Колаче за перформанс
Ai_user Ова колаче се користи за собирање на информации за перфомансите и неуспесите на апликацијата и следење на прегледите на странците во апликацијата. Оваа информација ни овозможува подобро да ја разбереме употребливоста и да пронајдеме и дебагираме и проблеми со перформансите и други пршања со кои се соочуваат корисниците. Постојан / 1 година Колаче за перформанс

Контактирајте не

За било какви прашања слободно можете да не контактирате на:
info@zk.mk.

 

Последно променето на: 9.12.2022